We herinneren ons allemaal dat Tupac tijdens Coachella in 2012 opnieuw tot leven werd gebracht door hologram technologie.

Hoewel de meningen verdeeld waren, lag het interessante feit in de vooruitgang van de technologie zelf. Tegenwoordig is het heel goed mogelijk om levensechte constructies te realiseren in 3D die zichtbaar zijn met het blote oog. En meer ter zake, ook steeds meer toegankelijk en goedkoper.

Mode is een branche die al geruime tijd experimenteert en hologrammen gebruikt als zowel reclame tool en in de winkel met hologram projecties die gericht zijn op het stimuleren van merkbetrokkenheid.

Hier beschrijven wij de zeven meest interessante voorbeelden die we in de afgelopen jaren hebben gezien

ALEXANDER MCQUEEN

In 2006 werd Kate Moss het eerste menselijke hologram dat te zien was als onderdeel van een grote modeshow. Alexander McQueen presenteerde de hologram van het supermodel als de finale van zijn ‘Windows of Culloden’ show in Parijs. Het hologram van Moss in een witte jurk verscheen vanuit het niets in een lege glazen piramide aan het publiek na een uitgebreide trek van witte rook. Het model danste enkele seconden alvorens te krimpen en te verdwijnen.

DIESEL
Diesel SS08

In 2007 bracht het hedendaagse denimmerk Diesel het concept een stap verder dan McQueen’s show van het voorgaande jaar door de grootste holografische modeshow tot nu toe te creëren voor de Summer 2008-collectie in Florence. De ‘Liquid Space’-show bevatte hologrammen die werden gemaakt met behulp van het Pepper’s Ghost-effect, een optische illusie die hoekig glas en verborgen ruimtes gebruikt, waarvoor de technologie werd geleverd door technisch specialist Vizoo.

De campagne draaide om zeedieren in de ruimte en gebruikte hologramtechnologie om 2D-projecties van een high-definition multi-screen video van de wezens samen te voegen met de echte modellen. De videobeelden werden op meerdere transparante schermen geprojecteerd terwijl zorgvuldige verlichting de catwalk verlichtte met weinig of geen verstrooiing op de holografische schermen. De virtuele en echte elementen op de catwalk verschenen bijgevolg als één voor het publiek.

PINAR & VIOLA
Pinar en altviool hologram

Nederlandse kunstenaars Pinar & Viola gebruikten ook hologramtechnologie om een ​​volledig virtuele modelijn op echte modellen in 2016 te projecteren tijdens hun Amsterdam Fashion Week-show. De gelegenheid was bedoeld om emoties over kleding te veroorzaken en consumenten aan te moedigen hun consumptiesnelheid te heroverwegen om verspilde middelen te verminderen. De show is gemaakt in samenwerking met AMFI-student Amber Slooten en geïnspireerd door de mixed reality-concepten van bedrijven als Magic Leap en Microsoft’s HoloLens. Het doel was om te onderzoeken hoe een toekomst van holografische kledingstukken zou kunnen werken.

De technologie stond ook toe dat elk kledingstuk werd geanimeerd door de toewijzing van kenmerken zoals ogen en monden om het bewuste thema verder te benadrukken en kijkers te helpen om beter in contact te komen met de kleding ondanks dat ze niet levend zijn.

RALPH LAUREN
Holografische Ralph Lauren

De 2018 GQ Men of the Year Awards zagen een nieuwe primeur op het holografische mediumfront toen pionierende ontwerper Ralph Lauren via het medium naar binnen straalde om zijn ‘Design Lead of the Year’-prijs te accepteren. Het innovatieve concept werd ook gemaakt ter ere van het 50  jarig jubileum van het merk. De realistische installatie is gemaakt door Cinimod Holograms en heeft een geënsceneerde doos uit de buurt van het podium gebruikt om het theater te maken. Het concept stelde de echte presentator bij de prijzen in staat om naast het hologram van Ralph te staan ​​op een zeer realistische en onderhoudende manier voor het publiek.

Dit spektakel volgde een reeks andere hologramintegraties van het merk in voorgaande jaren, waaronder holografische etalages van sparringboksers in zijn vlaggenschip Fifth Avenue in New York in 2017 om de release van de nieuwe Polo Sport-lijn en de virtuele lente 2015 Polo te promoten Dameskleding show terug in 2014 in Central Park.

NICHOLAS KIRKWOOD
CyFi wandelen bij de Nicholas Kirkwood-show

Schoenenontwerper Nicholas Kirkwood is een andere die hologrammen heeft gebruikt door ze op te nemen in zijn inaugurele London Fashion Week-show in september 2018. Current Global werkte samen met het merk om het thema van de show te strategiseren, het cyber-realitythema te verbeteren door innovatieve visuele technologieën te presenteren en integratie van de ervaring van ‘white-hat’-hackers in de presentatie.

Het resultaat zag ook een aantal 3D-hologramschermen geïntegreerd in de showlocatie om de onderliggende boodschap van non-conformiteit te verbeteren. Gemaakt door technologiebedrijf Hologrm, presenteerden ze een geanimeerde 3D-versie van de hoofdlaars van de collectie met neondetails.

WRANGLER
Wrangler’s meeslepende pop-up

Het Amerikaanse denimmerk Wrangler kwam onlangs ook aan boord met hologrammen en markeerde zijn Wrangler Icons-lancering met een 360-graden meeslepende pop-upervaring met muzikanten en acteurs, evenals tal van toepassingen van de technologie. De Londense ervaring bracht een eerbetoon aan het muzikale erfgoed van het merk en de iconische met sterren bezaaide klantenkring van alle jaren.

Een continue hologramfunctie werd gebruikt om het initiatief te moderniseren en om het muziekthema terug te koppelen aan het westerse imago van het merk. Een kleine zwarte kamer achter in de ruimte leek op het eerste gezicht alleen drums en luidsprekers te huisvesten, uitgezonden bovenop de verschillende instrumenten waren hologrammen van dansende Wrangler-cowboys die jeans en cowboyhoeden droegen. De futuristische projecties liepen tijdens het evenement op een lus.

CARTIER
Cartier holografisch horloge

Van alle modemerken die door de jaren heen holografie hebben gebruikt, heeft luxe juwelier Cartier misschien een van de langst bestaande relaties met de technologie. In 1972 trok het merk veel aandacht door de projectie van een diamanten armband die aan een elegante pols op de stoep van Fifth Avenue bungelde vanuit de etalage, die klanten wilde verleiden. Het stuk, gemaakt door kunstenaar Robert Schinella, lokte zoveel onderzoeken uit dat het later in 1979 weer nieuw leven werd ingeblazen.

Cartier heeft ook andere vormen van hologrammen gebruikt naarmate de technologie zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld, waaronder een virtuele ambachtsman die in 2009 bij een fysiek station op de Cartier-tentoonstelling van het Tokyo National Museum werkte, en een winkelramencampagne in 2015 waar een hologramverhaal in kaart werd gebracht op een fysieke wijzerplaat die de innerlijke werking en ingewikkelde delen van een horloge toont.

Meer informatie of uitleg nodig? Onze experts spreken u graag!